Wat is poedercoating?

Wat is poedercoating?

< Alle onderwerpen

Poedercoaten (ook wel poederlakken of poederverven genoemd), is een elektrostatisch verfproces waarbij met een hoge druk, negatief geladen poeder op een materiaal gespoten wordt. Het poeder is statisch en nest zich op het materiaal. Hierna wordt de poot gesmolten.

Van poeder naar roestbestendige coating

Poedercoaten is een vak apart. Je moet werken met de juiste kwaliteit poeder, een optimale temperatuur en de juiste apparatuur.

Voordat je kan gaan beginnen met poedercoaten, is het belangrijk dat het product goed schoon is en de juiste voorbehandeling krijgt. De coating blijft namelijk niet hechten aan een vuil oppervlak. Hierna moet het product goed drogen.

Vervolgens wordt het product opgehangen in een speciale stellage. Zo hangt het product precies in de juiste positie voor naadloze dekking en zal er geen plekje ongedekt blijven.

Optimaal resultaat

Na het opbrengen van de poedercoating wordt het product in een speciale oven verwarmd. Hierdoor worden de poederdeeltjes vloeibaar en harden uit tot een vaste, enorm sterke coating.

De coating krijgt een matte afwerking wat een echt industrieel en robuuste look creëert. Nadat het product droog is, wordt er altijd een kwaliteitscontrole op vervuiling en vlekken gedaan. Vervuiling zorgt namelijk voor een kortere levensduur van de coating en dat moet ten alle tijde worden voorkomen. Mocht dit toch voorkomen, dan wordt het product opnieuw gepoedercoat voor een optimaal eindresultaat.

Is de kwaliteitscontrole geslaagd? Dan plaatsen we in de fabriek de gepoedercoate stalen tafelpoten in de daarvoor bestemde stevige dozen en pakken we het product goed in voor transport. Nu is het klaar voor montage.

Inhoudsopgave